ON: 0889.092.003   
ATTENTION

Le site n'est pas encore entièrement traduit en français.
Nos excuses.
Pajotse Molenaars Geven Fotos En Verhalen Prijs
Onze Pajotse molenvrienden nodigen uit:

Zaterdag 23 november en zondag 24 november 2013 organiseert onze Molenvereniging, in samenwerking met vzw Luizenmolen Anderlecht en met Jan Delcour, molenaar op de Pedemolen, een fototentoonstelling over molens in het Pajottenland en de nabije omgeving.

De nadruk zal gelegd worden op nog bestaande en gerestaureerde molens zoals de Anderlechtse Luizenmolen en de Pedemolen, alsook de Klapscheutwatermolen te Wambeek die momenteel hersteld wordt. Daarnaast komen fotos en verhalen aan bod over verdwenen molens met een bewogen geschiedenis zoals de Pauselijke Zouaaf uit Pamel en de Zepposmolen, nu Hertboommolen.

We voorzien zowel klassieke fotos als diaprojecties en powerpoint, naast brochures, manuscripten van molenaarsverhalen en reportages. Bovendien stellen we ook enkele miniatuurmodellen tentoon van bekende windmolens uit de streek.

Vanzelfsprekend kan u er nader kennismaken of bijpraten met de Pajotse molenaars.

Tussendoor is er gelegenheid om een streekbiertje of een boerenboterham te degusteren.

De tentoonstelling vindt plaats in Kasteel La Motte, Lumbeekstraat 20 te 1700 St-Ulriks-Kapelle,

op zaterdag 23 november van 14 tot 18 uur,en op zondag 24 november van 10 tot 18 uur.

Datum: 2013-11-21 20:22:35
Hulde Aan Paul Bauters
Op 13 mei 2012 overleed dr. Paul Bauters, de meester-molenaar, filosoof en schrijver die in de jaren '70 van de vorige eeuw de drijvende kracht was achter een nieuwe generatie Vlaamse molenaars.

Paul werd in 1935 geboren in Huise. In 1971 verplaatste hij de zwaar toegetakelde Hoogmolen van Waregem naar zijn geboortedorp en gaf hij die molen een nieuwe toekomst. Hij stichtte de vereniging Levende Molens en gaf de Vlaamse Molen weer een plaats in de geschiedenis en het landschap. Zodra de staakmolen van Huise maalvaardig was, legde Paul zich toe op de organisatie van molenaarscursussen, voor moedigen die "klaar genoeg zien om te begrijpen wat er met onze wereld uit de hand loopt". Paul gaf zijn lessen over allerlei molentypes, het noodzakelijke onderhoud ervan en de voor de molenaar relevante weersverschijnselen op een bijzonder aanstekelijke, stimulerende en liefdevolle manier en in die stijl schreef hij ook zijn talrijke, schitterende molenboeken. Hij werd voor dat oeuvre meermaals gehuldigd.

Hij wordt in binnen- en buitenland met recht geroemd als een van de vooraanstaande molinologen van de 20ste eeuw.

Paul ijverde ook voor het behoud van het landschap omheen water- en windmolens. Molens moesten volgens hem niet enkel weer kunnen malen zoals ze dat vroeger deden, maar ze moesten tegelijk een functioneel verbond met het landschap aangaan. Werkende molens en enthousiaste molenaars samenbrengen langs water en onder wolken was een uiting van heimwee naar een tijd waarin mens en natuur nog niet op voet van oorlog stonden en een molenaar doorheen het loergat het totale levensgebeuren en de vruchtbare buiken der velden aanschouwde of even de ogen sloot om helemaal vervuld te raken van het zachte geritsel van de beek op het waterrad.

Paul verheerlijkte de landman, diens al te vaak onderschatte agrarisch-ambachtelijke cultuur en zijn geniale vondsten. Hij lauwerde het volkse genie waaruit volgens hem de molen als oeroud symbool van het leven is ontstaan, als verwezenlijking van een bijbelse missie.

De vzw Levende Oost-Vlaamse Molens nam vier jaar geleden de molen van Paul in erfpacht. Het versleten pestelgevlucht was toen al uit de assekop verwijderd en Paul voelde zich niet meer bij machte om de molen een tweede keer te restaureren. Enkele vrijwillige molenaars zijn ondertussen al maanden bezig met de restauratie van zijn molen, zoals Paul het hen heeft geleerd. Beelden ervan zijn te zien op de site www.huisekoutermolen.be. Die Oost-Vlaamse molenaars zijn ongelooflijk dankbaar voor de kans die ze kregen om de erfenis van Paul en zijn waarden op die manier in stand te houden. Over enkele weken plaatst molenbouwer Wieme nieuwe wieken. Er werd om historische redenen weer gekozen voor een traditioneel, Vlaams, houten gevlucht. In zijn gedicht Het Meuleke vraagt Paul zich af "of het nieuwe het oude ooit nog de hand zal reiken". Natuurlijk wel dus, want in het najaar moet je er weer de geur van tarwemeel kunnen opsnuiven.

We hadden erop gerekend dat Paul tijdens de plechtige opening van de Huisekoutermolen op 16 september blij de vang zou kunnen optrekken. Dat zal helaas zonder hem moeten gebeuren.

Alain Goublomme

Datum: 2012-05-21 09:10:04
Hollepottentocht Te Mere
Aanstaande zaterdag 4 februari zal de Kruiskoutermolen in Erpe-Mere avondmalen vanaf 19:00 uur. Dit ter gelegenheid van de Hollepottentocht die te Mere nog altijd wordt georganiseerd naar aanleding van Lichtmis. De Hollepottentocht wandelaars zullen halt houden aan de molen, waar een opkikkertje te wachten staat.
Iedere molenminaar wordt verwacht. Ook u dus.

Overigens een mooie gelegenheid om ook de opgekuiste molensite te bewonderen. Bomen werden gekapt, en de krotwoning werd verwijderd.
Laat u zeker niet afschrikken door de kou....

Datum: 2012-02-01 20:02:24
Boek: De Mens, Het Efgoed - En De Vier Elementen
Water, lucht, vuur en aarde: al eeuwen spelen de vier elementen een belangrijke rol in ons dagelijks leven. In de loop van de geschiedenis waren ze onze vriend en leerden we ze te gebruiken en beheersen. Ze schonken het leven aan kanalen en sluizen, wind- en watermolens, jeneverstokerijen en brandweerkazernes, steengroeven en mijnen. Maar vaak waren ze een geduchte vijand waartegen we ons moesten beschermen met dijken en nieuwe polders, windschermen en haagkanten, brandgangen en brandmuren.De 22ste editie van Open Monumentendag staat in het teken van de vier elementen. Als lezer en bezoeker maak je in dit boek kennis met het bijzondere verhaal en de geschiedenis achter onroerend erfgoed dat alles te maken heeft met de natuurelementen.

Goedgekozen monumenten en plaatsen brengen de eeuwenlange haat-liefdeverhouding met de vier natuurelementen in beeld. Auteur Patrick De Rynck is je gids onderweg. Fotograaf Jan Crab maakte prachtige nieuwe beelden. Met praktische info over de beschreven monumenten en sites om zelf je bezoek te plannen.

Datum: 2010-08-16 15:57:42
Persbericht - Aankondiging Van De I.j. De Kramer-prijs 2010.
De vereniging voor molinologie TIMS-Nederland en Vlaanderen looft voor de vijfde maal een publicatieprijs, genaamd "I.J. de Kramer-prijs", ter waarde van 2.000 euro uit aan de auteur(s) van een recente publicatie of een manuscript met een wezenlijke bijdrage aan de verdieping van de molinologische kennis binnen het Nederlandse taalgebied.

De vereniging beoogt hiermee het molinologisch onderzoek en de publicatie van onderzoeksre-sultaten te stimuleren. Alleen studies die op eigen, origineel onderzoek zijn gebaseerd, dingen mee.

Gegadigden dienen zich schriftelijk te melden bij het secretariaat voor 1 mei 2010 onder bijvoeging van drie exemplaren van hun werk. Een deskundige jury, die wordt samengesteld afhankelijk van de ingezonden onderwerpen, zal deze beoordelen en de winnende studie selecteren. De uitreiking van deze prijs is voorzien tijdens de TIMS Nederland - Vlaanderen Najaarsbijeenkomst in November 2010.

Het reglement kunt u vinden op de TIMS-website:
timsmills.info/timsnlvl/reglement

Voor nadere inlichtingen en een schriftelijke versie van de voorwaarden kunt u contact opnemen met onderstaand adres. Uw inzending kunt u ook naar dit adres sturen.

Secretariaat TIMS-Nederland en Vlaanderen
Wiard Beek
Burgemeester Feithplein 70
NL - 2273 BX VOORBURG

Tel.: (+31)(0)653804809
E-mail: wiardbeek@gmail.comDatum: 2010-02-07 16:56:03


Datum: 2009-02-04 12:03:43
Paul Bauters En Zijn Huisekoutermolen


Datum: 2009-01-18 16:34:32
Molen Krijgt Permanente Verblijfsvergunning
De redactie van onze website kreeg gisteren onderstaand bericht van Lieven Denewet:

Beste molenvrienden,

Maandagnacht a.s. nemen we afscheid van de Buysesmolen, die verwekt, geboren en getogen is geworden op West-Vlaamse bodem (in het atelier van molenbouwer Thomaes te Beveren-Roeselare).

Na controle van zijn asielvisum overschrijdt hij in het holst van de nacht tussen Waregem en Kruishoutem de West - Oost-Vlaamse grenslinies, om op dinsdag a.s. reeds heropgebouwd te worden in Sint-Antelinks, (Kamstraat 18), waar hij op de staak of standaard zijn permante verblijfsvergunning zal bekomen.

Vanwege een West-Vlaamse migrant die zelf nog zijn papieren afwacht
(deze moeten immers nog ondertiteld worden zoals op TV...).

L.


Datum: 2008-10-20 21:14:37
Molenreis Zeeland
Hallo,
Busje komt zo....en busje raakt stilaan vol....maar er zijn nog plaatsen.

Heb je zin en tijd om nu zaterdag 20 september samen met tal van molenfanaten even de grens over te steken, voor een kennismaking met enkele Zeeuwse molens en molenaars, geef dan dringend een seintje.
Wie er vorig jaar bij was in Frans-Vlaanderen, en het jaar daarvoor in Henegouwen (Pays de Colinnes), spreekt er nu nog over.

Ik verwijs hierbij nog even naar het artikel van Ide Manteleers in het laatste nummer van Vlaamse Molens.

Praktisch:
Vertrek om 09:00 uur in Gentbrugge op de Park en Ride parking. Je kan er gratis je auto kwijt op de parking, en bovendien zeer makkelijk te bereiken via de afrit Gentbrugge op de E17. De parking ligt onder de snelweg.
We zijn terug rond 19:00 uur.

Je mag 35 Euro overschrijven als deelnamekost (lunch inbegrepen) op rekening: 737-0210419-69 van vzw Levende Oost-Vlaamse Molens, of betalen op de bus.
Geef wel een seintje via info@vlaamsemolens.com

Maak gebruik van deze unieke kans.

Eddy De Saedeleer,
Penningmeester vzw Levende Oost-Vlaamse Molens.


Datum: 2008-09-16 11:12:30
Vereniging Bestaat 1 Jaar
De vzw Levende Oost-Vlaamse Molens bestaat in april 1 jaar. De molenwerking in Oost-Vlaanderen viert daarentegen reeds zijn vijfentwintigjarig lustrum.

We komen er in het volgende nummer van ons tijdschrift uitgebreid op terug.

Datum: 2008-04-05 19:37:59
Molenroutes
Tijdschrift Vlaamse Molens
In de pers...
14-11-2015
Het Laatste Nieuws

Molens worden opgeknapt

14-11-2015
Het Laatste Nieuws

Molens gooien deuren open

13-11-2015
Krant Van West-vlaanderen

Vredesmolen 250 jaar in 2016

12-11-2015
Het Laatste Nieuws

Renovatiewerken Katerheidemolen volop bezig

10-11-2015
Het Nieuwsblad

Pietendriesmolen zoekt nieuwe wind

Oost-Vlaamse Molens
Verzekeringen

© Alle rechten voorbehouden - Oost-Vlaamse Molens vzw