ON: 0889.092.003   
Hoe werkt een molen?
Een watermolen wordt aangedreven door een waterrad. Dat wordt op zijn beurt aan het draaien gebracht door het stromende water van de beek waarin het hangt. Aanvankelijk werden de waterraderen aan de onderkant door de waterstroom in beweging gebracht. Toen de mens door waterbouwkundige ingrepen het verschil tussen de waterspiegel vr en achter het waterwiel kon vergroten, werd het water via een goot tot aan de bovenrand van het rad geleid. Daardoor kunnen zowel de beweging als het gewicht van het water worden benut, wat in een hoger rendement resulteert.

Bij een windmolen halen vier wieken de nodige energie uit de wind. Omdat onze streken zeer veranderlijke windrichtingen kennen, moet een windmolen op de wind kunnen worden gezet. Aan de manier waarop dat gebeurt, danken de twee meest voorkomende windmolentypes hun naam. Bij een houten staakmolen draait het hele molenkot rond een centrale staak. Bij een stenen bovenkruier is alleen de kap met de wieken draaibaar op de vaste stenen romp. Eens de molen goed in de wind staat, worden op de vier wieken zeilen voorgelegd. De kracht van de wind bepaalt de grootte van het zeiloppervlak.

Als het waterrad of de wieken zich in beweging zetten, begint binnen in de molen een horizontale as te draaien. Door de koppeling van twee in elkaar grijpende wielen wordt de verticale draaibeweging van het waterrad of de wieken omgezet in een horizontale draaibeweging van de molensteen. Omdat het aangedreven wiel kleiner is, draait de molensteen enkele keren sneller dan het rad of de wieken.

De molenstenen, die regelmatig moeten worden gescherpt, liggen in een houten steenkist. Alleen de bovenste molensteen draait. De onderste molensteen ligt vast. Het graan wordt in een graankuip gestort en tussen de stenen gemalen. Het meel verlaat langs een pijp de steenzolder en wordt een verdieping lager in een zak opgevangen.

De molenaar staat gewoonlijk aan de meelgoot waar hij met zijn handen de kwaliteit van het meel controleert. Vanop die plaats kan hij met behulp van een hefboom en een paar touwtjes de opening tussen de molenstenen, de graantoevoer en dus de fijnheid van het gemalen graan regelen.
Molenroutes
Tijdschrift Vlaamse Molens
In de pers...
14-11-2015
Het Laatste Nieuws

Molens worden opgeknapt

14-11-2015
Het Laatste Nieuws

Molens gooien deuren open

13-11-2015
Krant Van West-vlaanderen

Vredesmolen 250 jaar in 2016

12-11-2015
Het Laatste Nieuws

Renovatiewerken Katerheidemolen volop bezig

10-11-2015
Het Nieuwsblad

Pietendriesmolen zoekt nieuwe wind

Oost-Vlaamse Molens
Verzekeringen

© Alle rechten voorbehouden - Oost-Vlaamse Molens vzw